TÜRSAB’ın açtığı dava sonucu Hollanda menşeili internet rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verildi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açtığı davada Hollanda menşeili Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetleri İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından tedbiren durduruldu.

TÜRSAB’ın web sitesinde yer alan açıklamaya göre, birlik tarafından birlik üyesi seyahat acentelerine karşı gerçekleştirilen haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açılan davada, online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verildi.

İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde 2015’te açılan davanın bugünkü duruşmasında portalın, Türkiye’de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetinin durdurulmasına ve bu konuda Bilgi Teknolojileri Kurumu’na (BTK) yazı yazılması kararı da çıktı.

TÜRSAB; Rekabet Kurumu’na daha önce gerçekleştirdiği başvurusunda da, Booking.com şirketinin “rekabete aykırı eylemlerinden” dolayı idari para cezasına çarptırılmasını sağladığını da hatırlattı. Booking.com’a 2,5 milyon liralık ceza verilmişti.

Portala BTK tarafından uygulanacak erişim engelinin, mahkeme kararının tebliğinin ardından uygulanması bekleniyor.


ULUSOY: “TÜKETİCİ EN İYİ FİYAT GARANTİSİ REKLAMIYLA YANILTILIYOR!”

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy: “Baskı uygulaması yapıyor. Oteller baskı altında. Rezervasyon yapmış olanlar mağdur olmayacaklar. Otelci arkadaşlar merak etmesin, otel odaları daha rahat satılacak. Böyle gaddar komisyon olmaz.”


BAYRAKTAR: “TÜRKİYE SATIŞLARI AVRUPA’DAN VE DÜNYADAN DEVAM EDECEK!”

Otel pazarlama uzmanı Bülent Bayraktar: “booking.com’a Avrupa’dan ve dünyadan erişim halen açık, yurtdışından Türkiye’deki otel satışları bu kararla engellenmeyecek. Karardan ilk etapta yerli turist ve işadamları etkilenecek, dolayısıyla da Türkiye’deki otel işletmelerine de bu engelleme yansıyacak.”


DURAN: “YASAK İÇ TURİZMİ ETKİLEYECEK!”

Kararın sektörü etkileyeceğini belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, online portalların özellikle şehir otellerinde doğrudan rezervasyon alınan bir mecra olduğunu söyledi. Otelcilerin de iyi bir gelir kaynağı olduğuna işaret eden Duran, “Özellikle bu şirket adına seyahat edenler, bireysel seyahat edenler ve genellikle Booking.com gibi online rezervasyon sitelerinden rezervasyonlarını yapıyor ve bunlar içinde en popüleri Booking.com” dedi.


DURAN: “REZERVASYONUN YÜZDE 35’İ ONLİNE”

Expedia, Trivago gibi çeşitli portalların da olduğuna değinen Hakan Duran, “TÜRSAB bir dava açmış detayları bilmiyoruz, haksız rekabet denilmiş ama haklı olarak biz otelciler bu işten biraz etkileniriz. Şehir otelleri rezervasyonlarının yaklaşık yüzde 35’ini online portallardan alıyor. Booking.com da en önemlilerinden biri. Kendi otelimizde bile yüzde 20-25’ini Booking.com üzerinden alıyoruz” dedi.


KIZILDAĞ: “İÇ TURİZMİ ETKİLER”

Kararın özellikle şehir otelleri üzerinde daha etkili olacağını belirten Calista Otel Genel Müdürü Ali Kızıldağ, ‘Bütün otelcilik sektörü mutlaka etkilenecektir. Ama dünya ticaretinin bu kadar küresel boyutta olduğu, serbest piyasa ekonomisinin artık komünist ekonomilerde bile geçerlilik sağladığı bir süreçte böyle global ticaret yapan bir sistemin dışında olmak doğru değil. Antalya’da hemen hemen bütün oteller Booking.com’dan rezervasyon alıyor. Ama sadece Türkiye üzerinden erişimi engellendiği için iç turizmdeki hareketliliği etkiler’ dedi.

Önümüzdeki günlerde gelişmeleri güncelleyeceğiz.

Kararla ilgili twitter yorumları:

Kaynak: NTV