İstanbul – Emitt – 28–31 Ocak 2016

Almanya’da yaşayan pazarlama iletişimi uzmanı Bülent Bayraktar, Almanya’da otellerin internetten doğrudan etkin pazarlanması için otel-pazarlama.com hizmetini sunuyor.
Tanıtım için “Oteller için acil servis” sloganını seçen otel-pazarlama.com Emitt 2016 fuarına da bu çerçevede ilginç bir stand tasarımı ile katıldı.

“Oteller internet üzerinden Almanya’da doğrudan pazarlama yapamıyor”

Firmasını ve konseptini turizmgazetesi.com’a anlatan Bayraktar, şunları söyledi:
“Türkiye’de otellerin krizde olduğunu görerek acil yeni çözümlere ihtiyaçlarını olduğunu düşündük. Bu anlamda Avrupa’da en fazla verim alınabilecek pazar Almanya. Almanya’ya nasıl doğrudan satış yapılabileceği noktasında hizmet veriyoruz. Ancak arz ve talep arasında bir uyumsuzluk olduğunu gözlemledik. Antalya bölgesinde ipler tamamen tur operatörlerinin elinde. Diğer bölgelerde, özellikle de İstanbul’da ise otelciler piyasayı otel rezervasyon sitelerine teslim etmişler. Booking.com, Expedia gibi online otel pazarlama siteleri büyük pazar paylarına sahipler. Oysa ürün otelcilerin kendilerinin, otel kendilerinin. İnternet aslında potansiyel müşteri ile birebir ilişki kurulabilecek bir alan, ancak otellerin pek azı bu olanağı kullanıyor. Milyonlarca liralık yatırımla hayata geçirilmiş otellerin web siteleri çok kötü durumda. Hele de Almanca çevirileri çok vasat, kötü, hatalarla dolu. Oysa bugün Almanya’da otellerin doğrudan satışlarının oranı yüzde 25’e çıkmış durumda. Türkiye’de ise bu oran yüzde 5’in altında.”

Türkiye otel pazarı için hedef ve planlarını anlatan Bayraktar, “Biz otel-pazarlama.com olarak Almanca bütün doğrudan pazarlama enstrüman ve imkanlarının yerinde, yani Almanya piyasasında en verimli şekilde uygulamasını sağlıyoruz. Adwords yönetimi, arama motoru optimizasyonu gibi uzmanlık gerektiren konularda hizmet veriyoruz. Türkiye’de otel web sitelerindeki en büyük eksikliklerden biri de içerik. Çoğunda sadece otel anlatılıyor. Oysa otelin çevresindeki ilginç yerler de anlatılsa daha farklı bir etki bırakır ve bu yerlerle ilgili sözcüklerle oteli kombine ederek arama motorlarındaki aramalarda otelin web sitesinin daha fazla görünmesini de sağlayacaktır” dedi.

Otelin sitesini Almanca olarak optimize ediyor

Bülent Bayraktar, kendileri ile çalışacak otellere sunacakları hizmetleri ise şöyle anlattı:
“Otelin mevcut bütün pazarlama olanaklarını inceliyoruz ve ne seviyede olduklarını, var olup olmadıklarını, hangileri için acilen ne yapılması gerektiğini tespit ediyoruz. Almanya pazarından en verimli biçimde nasıl daha pay alabileceğini belirleyen bir yol haritası çiziyoruz. Biz bu anlamda danışmanlık hizmeti vererek, yapılması gerekenlerin uygulamasını yapıyoruz. Otelin sitesindeki mevcut sistemi Almanca olarak optimize ederek daha çok verim almasını sağlıyoruz.”

Almanya’daki Türklere yönelik çalışmalar planlıyor

“Türk turizmci danışmanlık hizmetine para vermek istemiyor. Daha çok performansa dayalı sistemler alıyorlar” diyen Bayraktar, şöyle devam etti:
“Bu yüzden biz de performansa yönelik bir konsept geliştirmek istiyoruz. Emitt’te pek çok otelle görüştük. Ayrıca sağlık turizmi alanında çalışan firmalardan yoğun talep geldi. Onlar da Almanya pazarına açılmak istiyorlar. Öte yandan İstanbul ve Anadolu’daki oteller gözlerini Almanya’daki gurbetçiye dikmiş durumdalar. Her türlü olumsuz gelişmeye rağmen Türkiye’de tatil yapan 3 milyon civarında bir potansiyel var. Eğitimli, kariyer yapmış kuşaklar geliyor artık. Bunlar aslında davranış biçimleriyle de Türkçe konuşan Almanlar. Giderek yeniden kendi otomobilleri ile Türkiye’ye gelmeye başladılar. 20-40 yaş arası bir kesim ise alışveriş, eğlence, turistik yerleri gezme amacıyla İstanbul’a geliyor. Tarihi yarımadadaki Sirkeci otellerine, Laleli otellerine talep var. Ayrıca bu kesime yönelik bir hizmet de düşünüyoruz.

Kaynak: turizmgazetesi.com